Kuaför ve güzellik salonları için 'mesafe' önerisi
Aysu DURSUN/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA Kuaförler ve Manikürcüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tolgahan Demir, mahalle nüfuslarındaki ihtiyaca dayalı iş yeri açma planlaması yapılması önerisinde bulunarak, "Mahallenin ihtiyacına göre açılacak dükkanları belirleyelim ve mesafeler devreye girsin
ANTALYA Kuaförler ve Manikürcüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tolgahan Demir, mahalle nüfuslarındaki ihtiyaca dayalı iş yeri açma planlaması yapılması önerisinde bulunarak, Mahallenin ihtiyacına göre açılacak dükkanları belirleyelim ve mesafeler devreye girsin. Mahallenin ihtiyacına göre dükkanlar açılsın dedi.
Antalya Kuaförler ve Manikürcüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tolgahan Demir, anayasanın 173. maddesi uyarınca devletin esnaf ve sanatkarların haklarını koruma yükümlülüğü gereği harekete geçerek, yeni bir düzen oluşturulmasını talep etti. Başkan Tolgahan Demir, Avrupa modeli olsun diye dile getiriyoruz ama bunun yerine çarpık bir düzen var. İsteyen istediği her yere dükkan açabiliyor. Bunun önüne geçilmeli. Bunun önüne geçilebilmesi için de mecliste karar alınması lazım, anayasanın 173. maddesinin harekete geçirilmesi gerekiyor. Bu noktada Avrupa'da olduğu gibi bir binanın altında kuaför mü olacağı, berber mi olacağı, güzellik salonu mu olacağı planlanmalıdır. Bizim düzenimizde böyle bir plan yok dedi.
'İHTİYACA GÖRE DÜKKAN AÇILMALI'
Başkan Tolgahan Demir, mahalle nüfuslarındaki ihtiyaca dayalı dükkan açma planlaması yapılması gerektiğini belirtti. Bu planlama ile esnafın rahat nefes alacağını aktaran Başkan Demir, Bir mahallenin nüfusuna 10 bin diyelim. 10 binde kaç bin kadın, erkek ya da çocuk yaşıyor belirleyip biz esnaf odaları olarak da devreye girip o mahallenin ihtiyacına göre açılacak dükkanları belirleyelim ve mesafeler devreye girsin. Mahallenin ihtiyacına göre dükkanlar açılsın. Bunu yaparsak esnaf ve sanatkarlarımızın da hakkını korumuş oluruz. Hem bu şekilde esnaf ve sanatkarlarımız ödemelerini, vergilerini daha düzgün yapmaya başlar. Bunun ana arterinde kazanç elde etmek var. Şu anki durumu ele aldığımızda 10 bin kişilik bir mahallede yer alan 70 salon daha az para kazanmış oluyor ve bununla birlikte kapanmalar başlıyor. Halbuki bahsettiğim planlama ile mesafeler devreye girmiş olsa biz ihtiyaç bulunan noktaya göre esnafın nerede dükkan açabileceğini de aktarabiliriz önerisinde bulundu.
MİLLİ GELİR VURGUSU
Planlamanın milli gelir üzerindeki olumlu etkilerine dikkati çeken Demir, Bu düzene geçersek milli gelirimizden de kayıp olmamış olacak. Sonuç itibarıyla esnaf bir dükkan açtığı zaman fayansına, boyacısına para ödüyor ve bunların çoğu yurt dışından geliyor. Planlama yapıldığında ise milli gelirimiz yurt dışına gitmemiş olacak, açılan dükkan
uzun yıllar esnaflık yapabilecek ve ülkemize de ciddi bir katma değer sağlamış olacak. Bu nedenle bu planlama bir an önce devreye girmeli diye konuştu.