Kuraklık ve iklim değişikliği bal üretimini vurdu
Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)- SERİK Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ecir Oğuz Alkan, "Arıcılık sektörü olarak ne yazık ki bu yıl yağışların olmaması ve kuraklık sebebiyle çok fazla bir verim elde edemedik
SERİK Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ecir Oğuz Alkan, Arıcılık sektörü olarak ne yazık ki bu yıl yağışların olmaması ve kuraklık sebebiyle çok fazla bir verim elde edemedik. Biz arı yetiştiricileri iklim değişikliğini en iyi hisseden sektörlerden birisiyiz dedi.
Serik Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ecir Oğuz Alkan, bu yıl yaşanan kuraklık ve sonbaharda yağmayan yağmurların bal üretimine darbe vurduğunu söyledi. Alkan, kuraklık sebebiyle sonbahar bitkileri ve çiçeklerinin büyümediği için arıların iyi beslenemediğini, bunun da arıların gelişmesini engellediğini anlatırken, bu sebeple bal üretiminin bu yıl çok düşük olduğunu belirtti.
'KIŞI NASIL ÇIKARACAĞIZ DİYE KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ'
Serik Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ecir Oğuz Alkan, 2024 sezonunun son demlerini yaşıyoruz. Aracılarımız kışı Serik ve Antalya bölgesine geçirdikten sonra, yazın Isparta, Konya ve Afyon bölgelerinde arılarını besleyip, bal verimi almaya çalışıyor. Arıcılık sektörü olarak ne yazık ki bu yıl yağışların olmaması ve kuraklık sebebiyle çok fazla bir verim elde edemedik. Biz arı yetiştiricileri iklim değişikliğini en iyi hisseden sektörlerden birisiyiz. Kasım ayı olmasına rağmen Antalya ve Serik bölgemiz yeterince yağış alamadığından dolayı arılarımız yeteri kadar gelişememiştir. Bu da kışın nasıl çıkaracağımız, kışın arılarımızın ne kadarını kaybedeceğimiz konusunda kara kara bizi düşündürüyor dedi.
'ARILARIMIZ ANCAK KENDİLERİNE YETECEK KADAR BAL ÜRETEBİLDİ'
Kuraklıktan dolayı arıların gelişememesinin bal üretimine büyük darbe vurduğunu ve bal verimi olmadığını aktaran Ecir Oğuz Alkan, Sonbahar aylarında yeterince yağmur alabilseydik, sonbahar çiçeklerimiz büyüyebilecekti daha erken açacaktı ve arılarımız da bu çiçeklerden beslenerek daha çabuk gelişeceklerdi. Bunun devamında da daha güçlü bir arı ile gidip özellikle pürenlerden ve harnup ağaçlarından bal alma imkanımız olacaktı. Bununla birlikte son zamanlarda kuzeyden esen poyrazla birlikte bu verimlilik çok daha düştü. Bu sezon arılarımız ancak kendilerine yetecek kadar bal üretebildi, sonuç olarak bal verimimiz düşük kaldı diye konuştu.
KOVAN BAŞINA DESTEK 100 TL
Serik Bal Üreticileri Birliği'nin 239 üyesi olduğunu belirten Başkan Alkan, devletin arı kovanı başı destekleriyle ilgili olarak da Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından arıcılarımıza kovan başına birlik üyesi arı üreticilerine 100 TL destek vermektedir. Birlik üyesi olup gezgin arı üreticilerimize için ise bu destek miktarı kovan başına 130 TL olarak uygulanmaktadır dedi.