Yangında kül olan defne sahaları yeniden yeşerdi
Mithat ABAKAN/MANAVGAT, (DHA)- ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde 3 yıl önceki Büyük Manavgat Yangını'nda önemli bir bölümü yanan defne rehabilitasyon alanında, yapılan çalışmalar kapsamında dikilen 60 bin defne fidesi kesim yapılabilir hale geldi
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde 3 yıl önceki Büyük Manavgat Yangını'nda önemli bir bölümü yanan defne rehabilitasyon alanında, yapılan çalışmalar kapsamında dikilen 60 bin defne fidesi kesim yapılabilir hale geldi. Bu sene yaş kilosu 20 liraya alınması beklenen defne için vatandaşlar ekim ayında başlayacak kesim dönemini bekliyor.
Dünya defne ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayan Türkiye'de, Orman Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 2016- 2020 eylem planı çerçevesinde, Manavgat'ta yaklaşık 2 bin hektarlık bölge, 'defne rehabilitasyon alanı' ilan edildi. İlçede 2021'de yaşanan ve 10 gün süren Büyük Manavgat Yangını'nda defne rehabilitasyon alanı da yanarak kül oldu. Yangının sonrasında Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından çalışma yapıldı. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından bölgedeki orman arazisi ve özel şahıs arazilerinde dikilmek üzere 60 bin defne fidesi dağıtıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de yangının ardından yaptıkları incelemede defne sahaları zarar gören vatandaşların zararlarını tazmin için ödeme yaptı.
Yangının hemen ardından sahanın temizlenmesiyle başlayan dikim çalışmaları meyvesini verdi. Bölgede dikilen defne fideleri kesim yapılacak boyuta ulaştı. Vatandaşlar, kesim döneminin başlamasını bekliyor. Manavgat'ta ekim ayında başlayacak olan kesim döneminde 600 tonu özel şahıs arazileri, 900 tonu da devlet arazisinden olmak üzere toplam 1500 ton defne yaprağı üretimi hedefleniyor. Yaş defne yaprağının kilogram fiyatının en az 20 lira olmasını bekleyen Yaylaalan, Sırtköy ve Ahmetler mahalleleri sakinleri 30 milyon lira gelir elde etmeyi planlıyor.
Defne rehabilitasyon alanını ziyaret eden AK Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, Manavgat'ın 28 Temmuz 2021'de Türkiye'nin en büyük yangınını yaşadığını hatırlatarak, Yanan sadece ciğerlerimiz değil, çocukluğumuz, anılarımız, her şeyimizi kaybettik. Çok büyük hüzünlere kapıldık, umutsuzluklara kapıldık. Fakat Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde tüm olumsuzlukların üstesinden geldik dedi.
Yangının ardından bölgeye 3 milyon fide dikildiğini ve bunların 60 bininin defne olduğunu anlatan Tuba Vural Çokal, Defne bütün dünyada 'yeşil altın' olarak bilinir. Yangından sonra bu yeşil altın fidelerini devlet eliyle vatandaşlarımıza verdik ve onlar dikti. Bugün öyle mutluyuz ki defne fidelerimiz artık büyümüş, ağaç haline gelmiş ve hasat edilecek zamana gelmiş. Dünyanın, yüzde 90'ına yakın defne ihtiyacını Türkiye karşılıyor. Türkiye'de de en kaliteli defne üretim alanı Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Yaylaalan ve Sırtköy mahalleleri diye konuştu.
Orman yangınından sonra kendilerine yönelik 'Bu ormanları siz yaktınız, tohum mu diktiniz' şeklinde eleştiriler yapıldığını aktaran AK Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, şunları söyledi:
İşte bugün bunun meyvelerini görüyoruz. Defnelerimiz büyümüş ve hasat zamanına yaklaşmış durumda. Biz bu durumdan çok mutluyuz. Biz orman sahasına ektiğimiz 3 milyon fidenin içinde aslında keçiboynuzu, servi ağacı da ektik, kızılçam da ektik. Ama defne ekonomik değeri çok yüksek. Burada orman sahasında bütün köylülerimiz ekti ve hasat başladığında vatandaşlarımız bundan gelir elde ediyor.
AK Parti İlçe Başkan Vekili Niyazi Ünal, Yaylalan'ın yangından en büyük zararı gören mahallelerden biri olduğunu belirterek, Defne bu bölge için çok önemli bir ürün. Defne dünyada kozmetik sektörü başta olmak üzere çok değerli bir ürün. Bölgemiz için de çok ciddi ekonomik katkısı olan bir ürün. 3 yıl önceki yangında ülkemizin ekonomik birer değeri olan defnelerimiz, çamlarımız yandı. Bu ürünün bir bölümü doğal olarak yeniden yetişti, bir bölümü de devletimiz tarafından ekim yapılmak suretiyle tabiat yeniden yeşil altınına kavuşmuş oldu. 3 yıl önce yok olan bu bitkiler artık kesilecek hale geldi dedi.
Yaylaalan Muhtarı Nuri Köseloğlu da Yangında mahallemizde 27 tane konut tamamen yandı. Ahırlar, hasar görenler olmak üzere toplam 81 tane yapı zarar gördü. Bunların tamamı inşa edildi dedi. Yangın sırasında mahallesinde bulunan devlete ve şahıslara ait defne sahalarının tamamen yandığına da dikkati çeken Köseloğlu, Defne bizim yeşil altınımız, ekmeğimiz, geleceğimiz, köyümüzün incisi. Devlet, Orman Bölge Müdürlüğü ve Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü kanalıyla defnemizi bol miktarda verdi. Defnelerimizi ektik. Şu anda suluyoruz ve büyütüyoruz. Yangından sonra Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü hasar tespiti yaparak yanan defnelerin de parasını ödedi. Şu anda dikilen veya kendiliğinden çıkan defneler kesilecek duruma geldi dedi. Muhtar Köseloğlu, defne kesim döneminin ekim ve aralık ayları arasında olduğunu söyledi.